PEMERIKSAAN FORMALIN PADA TAHU YANG BEREDAR DI PASAR BATUSANGKAR MENGGUNAKAN KALIUM PERMANGANAT (KMnO4) DAN KULIT BUAH NAGA

KUNTUM KHAIRA

Abstract


Formalin is a toxic chemical that is commonly used as a preservative for biological samples and in various industries. But in practice many abused formaldehyde as a preservative foods such as tofu, meatballs, anchovies, etc. wet fish. When food is consumed can cause interference with the metabolism of the body's organs and systems. A research on the investigation of formaldehyde, especially in out circulating in the market Batusanggkar. Examination carried out by using potassium permanganate (KMnO4) and dragon fruit skin by observing the color changes. Examination of formalin in 5 samples showed similar results to know that the 5 samples contain formaldehyde are all positive.

Key word: formalin, tahu, KMNO4, Dragon Fruit skin

References


Antara Sumbar. Berita Terkini Kabupaten Tanah Datar. 10 Oktober 2012

Buletin Servis. Edisi Januari 2006. Nomor 73/Tahun VII. Formalin Bukan Formalitas.

Dhimas Fahri, 2010. Bahan Kimia Berbahaya pada Makanan. Wordpress.com (diakses 9 September 2013)

Fessenden & Fessenden. 1997. Kimia Organik. Jakarta : Erlangga

Hariyadi Singgih. 2013. Uji Kandungan Formalin pada Ikan Asin Menggunakan Sensor Warna dengan Bantuan FMR. Jurnal Eltek (2) 1 : 55-70

Lidya Simajuntak. 2014. Ekstraksi Pigmen Antosianin dari Kulit Buah Naga Merah (Hyloceeus polyrhizus. Jurnal Teknik Kimia USU. 3 (2) : 25-29

Nazulis Z dan Tarmizi. 2012. Kimia Terapan, Aplikasi untuk Home Industry. Padang : UNP Press

Peraturan Menteri Kesehatan Nomor 033 Tahun 2013 tentang Bahan Tambahan Makanan

Purwanti, R. dan D.Widowati. 2003. Deteksi Formalin dan Penentuan Total Angka Kuman pada Tahu yang Dijual di Pasar Kartasura. Pharmacon Pharmaceutical Journal of Indonesia 4(2):96-99.

Posmetro Padang. 31 Juli 2013. Gubernur: Pedagang Nakal dibawa ke Pengadilan.

Restu Tjiptaningdyah. 2010. Studi Keamanan Pangan pada Tahu putih yang Beredar di Pasar Sidoarjo. Berk. Penel Hayati 15 :159-164

Siti Marwati. 2013. Validasi Uji Formalin dengan Pereaksi Schryver dan Kalium Permanganat. e-Jurnal Univ.Negeri Yogyakarta.2 (3)

Syamsul Bihar. 2013. Ancaman Bahaya Formalin terhadap Kesehatan Kita. www.analisadaily.com (akses 9 September 2013)

Wikipedia. Org. Antosianin. (akses 9 Oktober 2014)

Wisnu Cahyadi. 2012. Bahan Tambahan Pangan. Jakarta : Bumi Aksara

www. bisnis.com. Manfaat Buah Naga Deteksi Kandungan Formalin dan Boraks dalam Makanan. (akses 9 Oktober 2013).




DOI: http://dx.doi.org/10.31958/js.v7i1.127

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Copyright (c) 2016 KUNTUM KHAIRA

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

 

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.