PREPARASI DYE SENSITIZED SOLAR CEL MENGGUNAKAN EKSTRAK ANTOSIANIN KULIT BUAH MANGGIS (Garcinia Mangostana L)

Anna Maulina, Hardeli Hardeli, Bahrizal Bahrizal

Abstract


This study aims to determine the effect of the concentration of semi-solid electrolyte/polymer gel and determine the effect of the dye absorption technique on TiO2 paste the resulting DSSC efficiency. The results obtained by XRD characterization of TiO2 crystal phase is anatase and rutile TiO2 with a crystal size of 30.27 nm. Based of testing the light absorption of dye extract of purple sweet potato is known that the spectrum of the dye can absorb light at 533 nm wavelength maximum. The result of the conversion of sunlight into electrical energy obtained the highest value is at the highest PEG concentration at 0.1 M is 0,38% for TiO2 paste is mixed directly with the dye and 0,23% for TiOpaste soaking in the dye for 24 hours using an electrolyte semi-solid/gel polymer with an area of 1 cm2.

Key words: Anthocyanin, DSSC, semi-solid electrolyte, FTIR, UV-Vis, XRD

References


Gratzel, Michael. 2003. Dye Sensitized Solar Cell. Journal of Photochemistry and photobiology. Vol 4, 145-153.

Hidalgo MC, Colon G & Navio JA. 2002. Modification of the Physicochemical Pro-perties of Commercial TiO2 Samples by Soft Mechanical Activation. Journal of Photochemistry and Photobiology A: Chemistry 148.

Kumara, M.S.W dan Gontjang. P. 2012. Studi awal fabrikasi dye sensitized solar cell (DSSC) dengan menggunakan ekstraksi daun bayam (amaranthus hybridus l) se-bagai dye sensitizer dengan variasi jarak sumber cahaya pada DSSC. Surabaya : Institut Teknologi Surabaya November.

Maddu dkk. 2007. Sel surya tersensitasi dye pada menggunakan fotoelektroda komposit TiO2/TA2O5 dan elektrolit gel polimer ISBN : 978-979-98010-6-7.

Miryanti, dkk. 2011. Ekstraksi Antioksidan dari Kulit Buah Manggis (Garcinia Mango-stana L). Lembaga Penelitian dan Pengabdian Kepada Masyarakat. Unver-sitas Katolik Parahyangan Bandung.

Mubarak AK., dkk. 2012. Sensitization of Nanocrystalline Titanium dioxide Solar Cells using Natural Dyes: Influence of Acids Medium on Coating Formulation. American Academic & Scholarly Research Journal Vol. 4, No. 5, Sept 2012.

Pancaningtyas L. dan Akhlus S. 2010. Peranan Elektrolit Pada Performa Sel Surya Pewarna Tersensitisasi. Surabaya : Kimia Fisika FMIPA ITS.

Prasetyowati, Rita. 2012. Sel Surya Berbasis Titania Sebagai Sumber Energi Listrik Alternatif. Prosiding Seminar Nasional Penelitian, Pendidikan dan Penerapan MIPA, Universitas Negeri Yogyakarta.

Rahman dan Gontjang. 2013. Pengaruh Pemberian Space (Bantalan) untuk Mendapatkan Kestabilan Arus dan Tegangan Prototipe DSSC dengan Ekstraksi Kulit Buah Manggis (Garcinia Mangostana L) sebagai Dye Sensitizer. Jurnal Sains dan Seni POMITS Vol. 1, No.2. FMIPA ITS

Riky. 2011. Preparasi Dye Sensitized Solar Cell (DSSC) Menggunakan TiO2 dengan Ekstrak Zat Warna (Dye) dari Bungan Rosella (Hibiscus sabdariffa).Skripsi. Padang : UNP

Septina W, Dimas F dan Mega A. 2007. Pembuatan Prototipe Solar Cell Murah dengan Bahan Organik-Inorganik (Dye-sensitized Solar Cell). Bandung : ITB

Subodro R dan Ramelan AH. 2012. Sintesa Titanium Dioxide (TiO2)Untuk Dye-Sensitized Solar Cell (DSSC).UNS

Supiyanti W dan Kusmita. 2010. Uji aktivitas Antioksidan dan Penentuan Kandungan Antosianin Total Kulit Buah Manggis (Garcinia Mangostana L). Majalah Obat Tradisional, 15(2), 64 – 70, 2010.

Susmiyanto, dkk. 2013. Karakterisasi Ekstrak Antosianin Ubi Jalar Ungu (Ipomoea Batatas L) Sebagai Fotosensitiser Pada Sel Surya Pewarna Tersensitisasi. Makalah Seminar Nasional. ISBN 978-602-8047-80-7.

Wibiani, Santi. 2010. Isolasi dan Identifikasi Senyawa Antosianin dari Kulit Buah Anggur (Vitis vinifera var. Prabu Bestari). Malang : UIN Maulana Malik Ibrahim.

Zamrani RA dan Gontjang P. 2013. Pembuatan Dan Krakterisasi Prototipe Dye Sensitized Solar Cell (DSSC) Menggunakan Ekstraksi Kulit Buah Manggis Sebagai Dye Sensitized Dengan Metoda Doctor Blade. Jurnal Sains dan Seni POMITS Vol.1, No.2, (2013) 2301-928x




DOI: http://dx.doi.org/10.31958/js.v6i2.115

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Copyright (c) 2016 Anna Maulina, Hardeli Hardeli, Bahrizal Bahrizal

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

 

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.